Någonting som oftast hamnar i kläm i våra vardagliga liv är sömnen, den har en tendens att blir bort prioriterad. I alla fall i mitt liv. Plugghögar, filmer och annat ersätter mycket av den tiden som jag personligen känner att jag skulle behöva sova på. Jag har sedan barnsben hört att sömn är viktigt eftersom kroppen måste få vila. Men hur mycket ska man sova per natt?  Vad är det som händer i kroppen när man sover?  Varför är det så viktigt att sova? Stämmer det att man ser mer attraktiv som person när man har sovit ordentligt?

Många gånger har man fått hört att en person måste sova minst åtta timmar. Men forskning visar att det inte är hur många timmar som spelar roll utan kvalitén på sömnen som spelar roll. Men ungefär 6 till 9 timmar brukar vara lagom för en person i vuxen ålder.

Det finns olika stadier i sömnen och man brukar dela upp sömnen i två olika stadier, REM och NREM. REM är ett ord för den del under sömnen då ögonen rör sig och det är oftast under den här tiden som man sover. Hjärnans neuroner har samma aktivitetsgrad som när du är vaken. REM sömn förekommer 4-5 gånger per natt och är omkring 90-120 minuter lång. Om du märker att din kamrat bredvid dig snarkar så är hen inne i en REM period för att det är bara då som det är möjligt att snarka. REM sömnen minskar med åren och det är under den perioden du drömmer. I början av natten förekommer inte REM så mycket utan gör det mer och mer i slutet. NRM sömnen kan delas in i fyra olika stadier. Om du blir väck när du är i stadium 1 (alltså i början av din sömn) så känns det knappt som att du har sovit eftersom att det är i sista stadiet som man känner sig utvilad. Därför behöver du en ganska lång sömn så att du inte vaknar innan stadium 4.

Stadium 1- Vi sommar in och är fortfarande medvetna om vår omgivning.

Stadium 2- Vi sover ganska lätt och vi har lätt att bli väckta.

Stadium 3 och 4: Djup sömn, tillväxthormoner produceras och vi har svårt att bli väckta.

Det är viktigt att sova ordentligt för lite sömn ökar risken för en rad olika sjukdomar. Eftersom att sömn är en viktig del för immunförsvaret, cellerna är starkare när de får mer sömn. Sömn är alltså en viktig del i våra liv. Forskare har blad annat kommit fram till att lite sömn kan leda till viktuppgång och fetma. För lite sömn är bevisat gör människor stressade. Och stress är inte alls nyttigt för kroppen. (Ett inlägg om stress finns redan).

Ett lite sista argument till att sova mer är att det för det är bevisat att det gör dig som människa attraktivare. Du lyser mer som människa. En människa som sover mer ser mer attraktiv ut.

Enligt SVD så har karolinska Institutet gjort en forskning på att du sömn ger skönhet. Forskare lät 23 osminkade personer fotograferas efter att ha sovit 8 timmars sömn. De fick sedan också fotograferas efter att ha varit vaken i 31 timmar. 65 observatörer granskade sedan de olika korten, utan att veta vilken som var vad. Genomgående ska de har svarat att de som sovit åtta timmar såg mer friska och attraktiva ut. 

Källor:
NK boken
Fas.se
Wikipedia.se 

/ Natalie

Kommentera

Publiceras ej