Människans intresse av att försöka ändra sitt yttre är inget nytt för vår tid och kultur. Kroppen har i alla tider och i alla kulturer på olika sätta formats efter människans önskemål. Ett exempel är 1700 - & 1800-talets korsetter som kvinnor använde för att uppfylla den tidens kurviga kroppsideal.

På 60-talet så spred sig idealet om den slanka kvinnokroppen förenat med unga och supersmala Twiggy som ikon. Typ ’’ Thin is the thing’’- idealet. Dagens västerländska kvinnoideal utgår fortfarande från det. Detta ideal är både svårt att uppnå och farligt för hälsan. Man tycker ju att vi efter 50 år borde ha insett det. Det har är enligt mig ett allvarligt samhällsproblem. Att individers relation till mat och vikt är enligt mig uppenbart kopplat till idealen och medias inflytande. Det här är några av de mest förekommande ätstörningarna.

Det är anmärkningsvärt att ungefär 90% av de med en diagnoserad ätstörning är kvinnor, eller rättare sagt tonårsflickor. 

 Anorexia nerosa: Sjukdomen yttrar sig främst i självsvält och överdriven träning. Detta är dessutom en farlig kombination då kroppens bryts ner fortare då man tränar hårt utan tillräcklig intag av energi. Anorexia är den av de farligaste ätstöringarna då dödligheten blev de drabbade ärhög. Enligt studier är anorexia den psykiska sjukdomen med högst procentuella dödlighet.

 

 

              En individ med anorexia har ofta skev kroppsuppfattning. 

Bulimia nervosa: Liksom BED så lider bulimiker av okontrollerad hetsätning då individen känner stora begär efter mat. Det som skiljer Bulimia från vanlig hetsätning är att ätandet följs av ett ohälsosam kompensationsbeteende. Det kan vara framkallande kräkningar, användning av laxeringsmedel, bantningspreparat eller överdriven fysisk träning. Detta beteende kan leda till undervikt men individer med bulimi kan likaväl vara normalviktiga.

 

               

  Framkallade kräkningar är ett förekommande kompensationsbeteende hos bulimiker.  

Ortorexi: En individ med ortorexi är tvångsmässigt fixerad vid en överdriven ’‘hälsosam’’ livsstil. Den tar sig ofta i uttryck genom överdriven träning och nyttigt ätande. En ortorektiker är vanligtvis lättpåverkad av medias uppmaningar om hälsa, exempelvis dieter. Sjukdomen må inte ha samma negativa effekter på kroppen men bidrar i flesta fall till psykist ohälsa, något som förr eller senare kan påverka kroppen negativt. Exempelvis tvångstankar, stress och känslan av misslyckande är vanliga hos ortorektiker. 

Hetsätning BED: Bed är beteckningen för sjukdomen ’‘Binge Eating Disorder’’. Ätstörningen yttrar sig form av återkommande perioder av okontrollerad hetsätning. Ätandet tar vanligtvis inte hänsyn till individens behov av mat eller mättnadskänsla. Detta resulterar i ett större intag av mat än nödvändigt. Många personer med BED är därför överviktiga. 

Det här är främst hur de tar sig uttryck och dess möjliga fysiska konsekvenser. Men dessa sjukdomar har alla negativ och destruktiv påverkan på den psykiska hälsan. Allt från ångest, depression, självmordstankar till att sjukdomen till slut blir en del av identiteten.  

Att ha ett uppskattat yttre är inte något negativt och det kan vara något inbjudande, men enligt mig så har det fått för mycket plast och betydelse i samhället. Framgång, lycka och meningen med livet sitter inte i utseendet. Därför ska de inte uppmuntras på det sättet som de görs idag. För de skapar dålig självkänsla, ytlighet, fördomar, ångest, ätstörningar, vikthets, psykiskt ohälsa etc. Det är en skandal och en sorglig sanning. 

källor:

Wikipedia  

1 http://www.atstorning.se/KATS/atstorningar_i_siffror.aspx

2 http://www.anst.uu.se/ataghade/anorexia.html

// Elin

Kommentera

Publiceras ej