Jag tvivlar på att jag är ensam med att ibland känna någon form av sötsug. Det är extremt svårt att stå emot, och jag själv skulle nog säga att jag 9 av 10 gånger förlorar den här matchen. Men varför får vi sötsug? Och hur blir man av med det?

Socker ger en energikick, vilket gör att hjärnan skickar ut signaler om att det är gott och positivt. Det ger oss uppfattningen att söta saker är bra föda, och något vi bör äta. Forskare tror att det är en kvarvara sen vi var små, eftersom vår huvudföda som nyfödda var den söta bröstmjölken. Det finns därför en teori om att vårt nuvarande drag till mat och drycker med socker och sötningsmedel en gång i tiden varit dör för överlevnad.

Hur pass stort sötsug du har idag beror på dina matvanor. Många tror att socker och sötningsmedel är problemet, men det finns teorier som säger att det också kan bero på för lite protein, brist på krom eller snabba kolhydrater. Sötsuget kan bli ett hot mot hälsan och kan leda till diabetes, men också övervikt.

För att bli av med det här måste du ändra dina matvanor. Man måste försöka dra ner på godis, bakverk och matprodukter som innehåller socker och sötningsmedel, så mycket som möjligt. Det är svårt, men det blir lättare med tiden och till slut kommer du inte att känna det här extrema sötsuget längre. Ät mycket protein och grönsaker till dina måltider och dra ner på stärkelserik mat som pasta, bröd, potatis och ris, då det triggar igång ditt begär ännu mer.

Fundera över varför du känner ett sötsug och agera sedan därefter. Är du hungrig så laga riktig mat, men är du bara är sugen på nått sött, så hitta något annat att äta. Ett exempel på sådan mat kan vara osaltade nötter, såsom mandlar och hasselnötter.

Det värsta du kan göra när du känner ett sötsug är att ge efter. Kämpa emot! Vägra att förlora mot ditt sötsug, för det blir bara värre.

 
Källor: 
http://sötsug.com
 
 
/ Hedda

Kommentera

Publiceras ej