Att vara stressad i dagens samhälle är inget ovanligt. Allt från skola, arbete, miljöförstöring,  till pensionssparande kan framkalla stress.  Stressen kan kännas svår att undgå, då är det viktigt att lära sig att hantera sin stress och motverka dess uppkomst alternativt dämpa den om den redan har uppkommit.  

Stress är en fysisk reaktion som finns hos människor och de flesta högre utvecklade djurarter. Genom evolutionen har denna process bevarat hos alla högre utvecklade organismer och är en viktig instinkt för överlevnaden. Stressen är en överlevnadsmekanism som besvarar stressen instinktivt genom flykt-och kamprespons. Alltså att individen antingen kämpar eller flyr. Man brukar ofta nämna passivitet, att man exempelvis spelar död om ett rovdjur är i närheten.  

Eftersom villkoren för överlevnads i dagens samhälle har förändrats sedan tidigare generationer så utnyttjas kanske inte denna instinkt på samma sätt som tidigare.

Så stressen har sina fördelar men för hög dos kan blir skadligt för individen. Stress i rätt mängd kan exempelvis förbättra prestationer och resultat, medan överdosering av stress kan bland annat få motsatt blockerande effekt. Även psykiskt obalans och påfrestning som i sin tur påverkan kroppen ännu mer. Man brukar prata om två olika typer av stress. Den ena är akut stress och den andra är en mer långvarig och långsamt malande stress. 

Akut stress yttrar sig när en individ känner psykiskt eller fysiskt hot. Det kan vara allt från överfall, stress byggda på onåbara krav, naturkatastrof, chock eller känslan av fara. Stress kan tar sig ofta i uttryck i form av rädsla eller panik. De faktorer eller händelser som utlöser stressen kallas stressorer. 

 

 

Kroppen uppfattar våld som fysiskt hot och började producera adrenalin. 

 Kroppen svarar genom att producera stora mängder av hormonerna adrenalin och noradrenalin. Dessa hormoner fungerar som alarmsignaler skärper våra reflexer så kroppen kan reagera blixtsnabbt ’‘adrenalinkick’’. Denna typ av stress är som sagt kortlivad och varar sällan mer än någon timme eller någon dag. 

Den lågintensiva och långlivade stressen kan uppstå utan individens vetande och kan bero undermedveten oro och saker som tynger en. Exempelvis arbetslöshet, sjukdom, mobbing, egentligen vad som helst som man oroar sig för och känns som ett problem.  Den bidrar till att binjurarna kontinuerligt producerar lite mindre mängder kortisol. Stress under en längre period kan bidra till negativa och allvarliga effekter på hälsan. Exempelvis trötthet, försvagat immunförsvar, depression och orkeslöshet. 

 

 

Arbetet kan vara en utlösande faktor till stress 

Hur man motverkar och förebygger stress kan vara väldigt individuellt så det är viktigt att finna sig egen typ av metod. Men det flera sätt som vanligtvis motverka stress och fungerar för många människor. Det man kan tänka är att göra saker som hjärnan svarar på genom att producera ämnen som motverkar stress. Dopamin, secrotin, endorfin och oxytocin är exempelvis på ämnen som får oss att känns oss lugna, glada och allmänt mer nöjda med livet. Fysiskt aktivitet, god sömd, fysisk beröring, avslappnigsmetoder är exempel på aktiviteter som ökar produkten av dessa ämnen. Även musik sägs ha positiv effekt på hjärnans belöningssystem och ökar halten dopamin i kroppen.

 

källor:

http://guitarissimoakademien.com/Musik%20bra%20för%20hjärnan. 

Wikipedia

 

// Elin

Kommentera

Publiceras ej