Någonting som vi måste ha i oss för att kunna leva är mat. Mat ger byggstenar och energi, vilket vi inte kan leva utan. Men idag är det många som fuskar med att äta ordentligt. Vi lever stressigare liv, det är idag svårare för en familj att sätta sig ner och äta en traditionell middag eftersom det är aktiviteter osv så man måste ta hänsyn till och vi har det i allmänhet väldigt bra ekonomiskt. Vilket gör att många lockar till att köpa skräpmat och halvfabrikat. Det är gott, smidigt och enkelt. Men det innehåller mycket fett och lite näringsämnen. 

Många är medvetna om att ohälsosamma matvanor leder till hjärt- och kärlsjukdomar och högt blodtryck men ändå så fortsätter vi. Man kan ställa sig frågan varför slutar vi inte? Enligt forskarna på The Scripps institute i USA så blir skräpmat som ett tvångsmässigt beteende. Man kan jämföra detta beteende med en drogmissbrukares suktan efter heroin. För det kemiska belöningssystemet i hjärnan rubbas och man fortsätter att stoppa i sig dålig mat. Man gjorde det här testet på möss, vilket betyder att det inte behöver stämma på människor. Men möss är oftast som vi människor och är i forskningsstudier testar man på möss för de brukar överstämma med hur en människan reagerar. Vi båda är djur. 

Studien gick till så att mössen fick äta mer och mer skräpmat, de fick ett tvångsmässigt ätbeteende, den kemiska balansen i hjärnan ändrades vilket betyder att den blev alltmer känslig. När forskarna slutade ge mössen skräpmat så ville de inte ha den vanliga maten. De svalt hellre. Nu tror forskarna att detta hänger ihop med samma mekanismer i hjärnan som drabbar drogberoende.

Jag känner personligen att jag kan relatera till det här. Eftersom jag vet att skräpmat är dåligt, men ändå vill jag bara ha mer och mer. Det går inte att sluta.

 

Källor:
The Scripps institute

/ Natalie

 

Kommentera

Publiceras ej