Våran lärare nämnde för några lektioner sen och frukt inte var så nyttigt som vi tror och att vi lika gärna kunde äta socker än en banan. Jag förstod vad han sa men jag hade ändå svårt att ta in det. Ända sedan jag varit liten har jag hört, Natalie du måste äta frukt, det är så nyttigt. Jag har vetat att de innehåller mycket socker, fruktsocker. Dock visste jag inte att fruktsocker är onyttigt. Både frukt och sötsaker innehåller alltså socker. Den naturliga sockret som finns i frukt kallas fruktos. Det som finns i sötsaker kallas glukos. DN hävdar att flera personer har gått ner i vikt av att sluta äta frukt. Dessa misstänksamma observationer har fått forskare att bli ännu mer intresserade om detta verkligen kan stämma. Journal of Clinical (amerikansk medicintidsskrift) ska ha gjort en studie som tyder på att frukos skapar mer bukfetma och ger mer insulinresistens, vilket ät ett första stadium till diabetes än vad glukos gör (druvsocker).

Den vetenskapliga studien gick till så att de delades in i två olika grupper och de fick samma mängd av antigen glukos eller fruktos. Den gruppen som fick frukos blev mer runda i magen, än de som fick glukos. Frukt är inte heller så nyttigt som alla påstår eftersom de flesta frukter bara innehåller socker, fruktos och vatten. Vitaminer är mest bara vanlig i apelsiner. Många människor tar  en frukt till mellanmål eftersom de känner sig nyttiga. Men den här frukten ger en insulinkick, som ökar fettbildningen i kroppen. Vilket gör att vi lättare blir fetare. Många forskare motsäger det här, men de har inga motbevis. Utan går på det gamla hedliga frukt är nyttigt. Men är den verkligen alltid det?

Men detta är bara en studie och speukulationer. Det finns hittilis inte tillräckligt mycket bevis för att kunna säga att frukt inte är så nyttigt som vi tror. Och att det kan skapa fetma. Frukt är bra att äta eftersom många frukter innehåller mycket vitaminer. Men man ska förmodligen inte äta för många frukter per dag, som vissa verkar tro.

Kommentera

Publiceras ej