Trender kommer trender går. Trender inom allt. Kläder, musik, filmer, ordspråk etc. etc. Även dieter går i trender och en av de hetaste för stunden är LCHF-dieten. Anledningen till att jag väljer att skriva om just denna diet är att den har fått ett väldigt kontroversiellt mottagande. Medan vissa hyllar den så kastar andra smuts över dess existens.

Förkortning LCHF står för ’’ Low Carb High Fat’’ och beskriver precis vad dieten går ut på. Den innebär ett lågt intag av kolhydrater och ett större intag av fett. LCHF är en svensk ketogen diet, det innebär att dieten ska framkalla hög fettförbränning i kroppen och i sin tur leda till viktminskning, vilket sker vid uppkomsten av ketoner i blodet. 

Eftersom diet är hyfsat nu så finns det fortfarande inte så många studier om hur dieten påverkar individen speciellt på lång sikt. Men man vet redan hur exempelvis kroppen reagerar vid ett lågt intag kolhydrater under längre perioder. Även hur höga mängder fett kan påverka kroppen. Enligt några studier har kost med låg intag kolhydrater positiv effekt på vissa dialektiker.

Principen att dra ner på kolhydraterna kan ha en positiv effekt, främst för dem som är väldigt fysiskt inaktiva. Och för att inte ligga på ett energiöverskott när dagen är slut (större enegiintag än energiförbrukning) så drar man ner på energiintaget. Men, då är det ändå bättre att dra ner på hela mängden mat istället för att ändra för mycket på tallriksmodellen. Kroppen behöver kolhydrater på samma sätt som den behöver protein, vatten, fett m.m.

 

Dieten har vetenskapligt stöd från studier att den fungerar vid viktminskning, visserligen bara under 1 till 2 år sikt.Men det finns fortfarande inga dokumentationer om att LCFH-dieten skulle vara effektivare än någon annan diet.

Vanlig kritik mot dieten är att man byter ut kolhydraterna mot fett. Något som på sikt kan leda till hjärtinfarkt då kolesterolet i kroppen ökar på grund av de större intaget fett. Det finns även mer genomgripande studier som stödjer dessa påståenden.

Enligt American Journal of Clinical Nutrition så är det främst mättade fetter som upphov till ovanstående hälsoeffekter. Alltså animaliskt fett, exempelvis mejeriprodukter och kött.En annan vanlig uttalande om dieten är att den ökar risken för ketoacidos och ketos.

Dessutom så är det nog inte nytt för någon att kolhydrater är kroppens främsta energikälla vid hårt arbete. Personer med lågt intag av kolhydrater försämras i längden sin fysiska prestationsförmåga. Även hjärnan och nervsystemet jobbar mindre effektiv då de är helt beroende av energin och näringen från just kolhydrater. Fett innehåller i för sig mer energi en vad kolhydrater gör men är alltså inte kroppens förstakälla till hög fysisk ansträngning. Men visst, man dör inte av lågt intag av kolhydrater.

 

Egna tankar 

Sådana här typer av dieten tror jag är mest till för att ’’kickstarta’’ en viktminskning för att få igång förbränningen ordentligt. Och studier har ju som sagt visat att det har effekt.

 Men dieten är som sagt till för att snabb start och ska inte följas under för lång tid. Då tappar antagligen den både effekt och börjar påverka individen negativt. Jag tror att man efter en viss period sakta ska återinföra kolhydrater i sin kost igen för en mer långsiktig och hälsosam kosthållning. Men man kan inte dra alla över en kant, det finns säker en och annan som känner sig och mår väldigt bra när de går på LCHF-dieten. Bland annat så gjorde Aftonbladet en artikel om LCHF med ett positivt utlåtande.

 

Jag skulle aldrig rekommendera den här dieten till någon jag känner. Eller jag skulle inte rekommendera någon krävande diet i huvud taget. Det är för att jag tror på en allsidig kost så man kan äta det mesta, man bör äta det mesta. Självklart så ska men inte överdriva intaget av några näringsämnen, lite av varje helt enkelt! 

 Dieter kommer och går, medan mat på bordet består!

 

källor: 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Low_Carb_High_Fat#Kritik_av_LCHF

http://www.vardguiden.se/Tema/Halsa/Mat-och-naring/ 

1 http://www.expressen.se/halsa/lchf-ar-for-latmaskar-som-inte-orkar-trana/

2 http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14114530.ab

3 http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1464-5491.2005.01760.x/abstract;jsessionid=B9A4E9E6A4216782CF08CC093DA39D88.d03t01

4 http://lchfklubben.se/philip/2011/12/30/luma-gick-ner-20-kg-pa-14-veckor-med-lchf-och-traning/

5 http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681

6 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16875041

7 http://ajcn.nutrition.org/content/91/3/502

8 http://sv.wikipedia.org/wiki/Animaliskt_fett

9 http://sv.wikipedia.org/wiki/Ketoacidos

10 http://sv.wikipedia.org/wiki/Ketos_(metabolt_tillstånd)

11 http://www.vardguiden.se/Tema/Halsa/Mat-och-naring/

12 http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa0708681

13 http://www.kostdoktorn.se/aftonbladets-lop-maxa-din-traning-med-lchf/

 

// Elin

Kommentera

Publiceras ej