Rökning är en dålig ovana som försämrar din hälsa markant. Forskning visar att det i dagens samhälle inte är alls lika populärt att röka som det var förr i tiden. Men fortfarande börjar ca 70 ungdomar i Sverige att röka varje dag, alltså drygt 25 000 per år. De flesta vet om att det är farligt att röka, men många tänker att sjukdomar inte kommer att drabba en själv, eller att man ska sluta innan det blir farligt.

Den som börjar röka i tonåren löper tre gånger större risk än andra att dö en för tidig död, redan mellan 35 och 69 år. I högre åldrar är risken dubbelt så stor som för icke-rökaren.

Man kan köpa tobak i flera former, som cigaretter, cigarrer, cigariller, pipa och vattenpipa. Men cigaretter är det vanligaste. När man röker tobak får man i sig tusentals giftiga ämnen och många av dem kan ge cancer.

De allra farligaste ämnena är:

  • Nikotin, ett ämne som bara är tillåtet i tobak och i produkter som ska hjälpa rökare att sluta röka. Nikotinet är det som gör en beroende av tobaken. Nikotin är väldigt farligt och om du skulle få nikotinet från fyra cigaretter i blodet, skulle du dö.
  • Cyanväte, en giftig gas.
  • Kolmonoxid, en giftig gas som bland annat finns i bilavgaser.
  • Tjära, som innehåller många olika ämnen, en del av ämnena kan framkalla cancer. Tjära är främst det som skadar flimmerhåren i halsen när du röker.
  • Exempel på andra farliga ämnen är bly, kadmium, ammoniak, bensen och radioaktivt polonium.

När man börjar röka så finns det en del saker som förändras i kroppen. En sak som man kan märka väldigt tidigt är hur konditionen försämras. Det beror på att kroppen blir sämre på att ta upp syret i luften. Nikotinet i tobaken gör också att hjärtat slår snabbare.

Tobaksbruk är idag den vanligaste yttre orsaken till sjukdomar och för tidig död. Många av de tusentals kemiska ämnen som bildas när cigaretter brinner har kända skadeeffekter på människan. Andningsorganen är det som drabbas värst, men förbränningsprodukterna når alla delar av kroppen i farligt höga doser, eftersom de transporteras runt med blodet. Skadorna kan efter ett antal år drabba rökaren på många sätt. Exempel på det är kärlkramp i benen, åderförkalkning, lungcancer, hjärtinfarkt och benskörhet. Men det är bara några exempel ur den långa lista över sjukdomar som orsakas av tobak.

Kom ihåg att det inte bara är du som blir drabbad av rökning, du påverkar också personer runt omkring dig när du röker. Det här kallas för passiv rökning, när man är i närheten av personer som röker, och på så sätt får i sig gaserna som finns i röken. Passiv rökning är precis som rökning, väldigt farligt och kan leda till sjukdomar som t ex cancer. 

Det är väldigt lätt att bli beroende av tobak. Efter endast några cigaretter kan hjärnan bli beroende av nikotinet, vilket gör att man känner ett behov av att röka. Man får så kallade abstinensbesvär när kroppen inte får det här nikotinet som den nu blivit van vid. Även om man vill, så är det svårt att sluta röka. Men det går, och när man räknar på det så finns det väldigt många fler nackdelar med att röka, än vad det finns fördelar.

 
Källor:
http://www.umo.se/Alkohol-tobak-droger/Rokning/
http://tobaksfakta.se/fakta/halsoeffekter-av-rokning/
 
/ Hedda

Kommentera

Publiceras ej