Att ha en god fysisk, psykiskt och social balans är viktigt för hälsan. Det finns visserligen inget enkelt konkret sätt att mäta in individs hälsa och välmående. Dock finns det vissa riktlinjer att hålla sig till som kan bidra till en bättre uppfattning om hälsan. En av dem metoderna är att mäta sitt BMI. BMI används främst som ett mått på övervikt. 

BMI står för Body Mass Index. Dess funktion är att räkna ut en individs kroppsmassa i förhållande till längd och vikt.Beräkningen sker genom att man tar kroppsvikten i kilogram dividerat med kroppslängden i meter  i kvadrat.

 

 

Världshälsoorganisationens (WHO) definierade gränsvärden av BMI:

 

 

 

Men som som jag i början så är inte BMI ett mått på individer välmående, bara riktlinjer.

BMI tar heller inte hänsyn till olika kroppsbyggnader eller vad kroppsmassan består av. En individ med mycket muskelmassa kan ha högre BMI än en individ med motsvarande volym kroppsfett (muskler väger mer än fett och har högre densitet). Att mäta en individs fettprocent är ett mer noggrant alternativ som fungerar lika för båda män, kvinnor och elitidrottare. Dessutom så gäller samma formel för både man och kvinnor och tar då ej hänsyn till kvinnliga värden, exempelvis att kvinnor bör ha mer fett på kroppen än män och har vanligtvis mindre musklemassa. Vid uträkning av BMI på barn är det vanligt att man använder måttet isoBMI. 

Eftersom BMI inte säger allt om den fysiska hälsan så är det nödvändigt att se över ens midjemått eller bukomfång. En person som hamnar på ett BMI inom normalviktgränserna kan ändå ha mer fett runt midjan än vad som anses hälsosamt. Den som hamnar inom överviktsgränserna kan ha vikten välfördelad och inte ha så mycket av det skadliga bukfettet. 

Källor: 

http://sv.wikipedia.org/wiki/Body_Mass_Index 

http://www.vardguiden.se/Tema/Halsa/Livsstil/BMImidjematt/

 

/ Elin

Kommentera

Publiceras ej