Alla har haft det någon gång och vet hur det känns. Men hur många vet vad det egentligen är? Eller vad som händer i kroppen vid träningsvärk? Jag tror inte att det är så många. Det kan kanske verka komplicerat men i själva verket så är det väldigt simpelt och lättförståeligt.  

Orsaken till värken är förändringarna som sker i musklerna efter fysiskt ansträngande arbete. Fibrerna i musklerna producerar sarkomerer. Detta gör musklerna som förberedelse inför ytterligare påfrestningar vid kommande arbete. Själva värken beror mest sannolikt på att närliggande vävnad, exempelvis nerver, till fibrerna kommer i kläm då muskelfibrernas volym ökar. Med tiden så anpassar sig dessa till varandra och värken försvinner. Detta enligt en rapport från Umeå universitet (2003). 

Så träningsvärk är absolut ingenting farligt eller skadlig. Dock bör man ändå undvika att överanstränga kroppen genom överdrivet hårt arbete som den inte är van vid. Det kan leda till onödiga krämpor, exempelvis värk i leder. Dessutom så kan man få väldigt mycket träningsverk som bidrar till kraftig stelhet och ömhet. Men som sagt, det är ofarligt men kan vara lite besvärligt. 

 Träningsvärk förekommer i högre grav av excentrisk arbete jämfört vid koncentrisk arbete. Detta på grund av att excentriskt muskelarbete medför större påfrestningar på muskeln. Excentrisk träning är ner muskeln under belastning förlängs och koncentrisk träning är när muskeln under belastning dras samman.


 

Det ändå sättet till som man är säker på minskar risken för träningsvärk, är att inte intensivt överaska kroppen med ovant arbete. Massage, uppvärmning, stretching, god kost och sömn är också omtalat för att möjligtvis förebygga träningsvärk. Dock finns det inga bevis från forskning att detta skulle ge verkliga resultat. Exempelvis massage kan mer ha en lindrande effekt än en förebyggande effekt. 

Innan man visste om det här drog man ofta slutsatsen att träningsvärk var små muskelbristningar, alltså sönderslitna muskelfibrer. Någon som man då trodde kunde leda till muskelinflammation.

 

källor: 

Björndahl, Gunnar. Johan Castenfors, Sandra Dahlén, Sara Wahlberg. 2011. Naturkunskap 1b. Kina

1 http://sv.wikipedia.org/wiki/Sarkomer

2 http://www.styrkeprogrammet.se/traningsguide/24

3 http://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=8280

 

/ Elin

Kommentera

Publiceras ej