Träning är bra för människan på många olika sätt, som t ex stärkt immunförsvar och minskad risk för sjukdomar. Men träning har även påverkan på vår psykiska hälsa som får oss att må bra och känna livsglädje.

I kroppen finns ett ämne som kallas endorfiner. Endorfiner är ett peptidhormon som kroppen själv tillverkar. Det kallas ofta i folkmun som ”kroppens eget morfin” eller ”må-bra-hormoner”. Endorfiner kan lindra smärta, men de påverkar också vår mottaglighet för infektioner, stress, sömn och psykiska sjukdomar mm.

Endorfiner är den grupp av naturliga ämnen som har störst positiv effekt på kroppen. De påverkar i stor grad hur vi upplever vår omgivning och hur vi mår både psykiskt och fysiskt. Det går att med hjälp av endorfiner, lära sig att bli gladare, hälsosammare och lyckligare. En studie gjord av tyska forskare visar att ett av tillfällena då endorfiner utsöndras är just under träning, vilket leder till eufori och lyckokänslor. Ju mer endorfiner som frisätts, desto större blir lyckokänslan.

Källor:
http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?art=329&tem=2
http://illvet.se/maenniskan/hjaernan/du-blir-hoeg-av-motion
http://sv.wikipedia.org/wiki/Endorfiner

/ Hedda

Kommentera

Publiceras ej